Yazılımı
e-Dönüşüm sürecinde ihtiyacınız olan Gelir İdaresi Başkanlığı’yla uyumlu tüm yazılımlarımızla ertesi gün de sizinleyiz
e-Arşiv Fatura, faturanın alıcısına iletilecek olan nüshasının kağıt ya da elektronik olarak diğer nüshasının ise elektronik olarak saklanabildiği uygulamayla birlikte oluşturulan faturalara verilen isimdir.
Bir nüshası kağıt olan e-Arşiv Faturanın alıcısına iletimi e-posta, sms gibi yöntemlerle yapılabilmekte ve kesilen faturanın kağıt faturaya dönüştürülmesine isteğe bağlı olarak mükellef tarafından karar verilebilmektedir.
- Oluşturulacak olan e-Arşiv Fatura görselinde GİB’e ait logonun yer alması ve fatura düzenlenme saatinin belirtilmesi zorunludur.
- Elektronik ortamda iletilen faturanın alt kısmına “e-Arşiv izni kapsamında elektronik ortamda iletilmiş” ifadesi yazılmalıdır.
- e-Arşiv Fatura’nın kağıt çıktısının alınması halinde siyah-beyaz çıktı alınabilir, mono-lazer yazdırılabilir.
- Oluşturulan e-Arşiv Fatura’nın irsaliye olarak kullanılacak olması durumunda e-Arşiv Fatura görseline “İrsaliye yerine geçer” ibaresi eklenerek, fatura irsaliye olarak da kullanılabilir.
Yararlanma Yöntemleri Nelerdir?
- Kendi Bilgi İşlem Sistemi’nin Entegrasyonu
e-Arşiv Fatura Uygulaması için kendi bilgi işlem sistemlerini kullanmak isteyen mükelleflerin, www.efatura.gov.tr adresinde yer alan başvuru kılavuzunda belirtilen koşullara uygun olarak başvuru yapıp kendi sistemlerini entegre edebilirler. - Özel Entegratör
e-Arşiv Fatura Uygulaması için Başkanlıktan izin almış özel entegratörlerden biri ile çalışmayı tercih eden mükellefler, doğrudan entegratöre başvuracaklar ayrıca Başkanlığa başvuruda bulunmayacaklardır.
Kimler kullanmalıdır?
- e-Fatura uygulamasına dahil olma zorunluluğu bulunanlar (10 Milyon TL Ciro ve Tebliğde belirtilen sektörler) ile 19 Ekim 2019 tarihinden önce isteğe bağlı uygulamaya dahil olmuş olanlar – 01.01.2020
- e-Fatura uygulamasına dahil olma zorunluluğu getirilenler ( 5 Milyon Ciro ile Tebliğde belirtilen sektörler) ile 19 Ekim 2019 tarihinden sonra e-Fatura uygulamasına isteğe bağlı girenler – 01.07.2020
- Aracı hizmet sağlayıcıları, İnternet ortamında ilan yayınlayanlar, İnternet Reklamcılığı Hizmet Aracıları – 01.01.2020 tarihine kadar (2020 ve müteakip hesap dönemlerinden itibaren bu paragrafta belirtilen işler ile iştigal etmek üzere ise başlayacak mükelleflerin ise işe başlama tarihinden itibaren 3 ay içinde)
- e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce düzenlenecek faturalardan; Vergi mükellefi olmayanlara düzenlenen vergiler dahil 30 bin TL ve üzerindeki faturalar ile vergi mükelleflerine düzenlenen vergiler dahil 5 bin ve üzeri faturaların e-arşiv fatura olarak düzenlenmesi – 01.01.2020 (Bu e-arşiv faturalar GİB tarafından sunulacak e-Belge Portalı üzerinden düzenlenecektir, Aynı günde aynı kişilere düzenlenen faturalar topluca değerlendirilecektir.
- İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan ve 2015 ve müteakip hesap dönemlerinde brüt satış hasılatları 5 Milyon TL ve üzerinde olan mükellefler. ilgili hesap dönemine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği tarihi takip eden hesap döneminin başına kadar. internet satış yapan ve 2018 yılında 5 milyon TL ve üzerinde hasılat elde edenlerin 01.01.2020 tarihinden itibaren geçiş yapmaları gerekmektedir.